21.09.2023 | Ще прочетеш за 1 мин

Защо обувките dad shoes са толкова популярни?

Dad shoes, ugly shoes – има ли някой, който да не е чувал тези имена? Тенденцията по обувките, за които използваме тези термини, продължава вече няколко сезона, като редовно се появяват нови модели от почти всички марки за стрийтуеър на пазара. Но откъде всъщност идва модата на „грозните“ обувки? Защо са толкова популярни?

Кой казва, че трябва да са „красиви“?

И кой решава кое е красиво? Грозните обувки са като да изречеш тези въпроси на глас и да получиш незабавен отговор: няма единно чувство за естетика и един вкус. А съчетаването на привидно противоречиви идеи може да доведе до неочаквано… цялостен ефект. Точно това се случи в случая с dad shoes. Те се родиха от желанието за завръщане и преоткриване на популярните през 80-те и 90-те години на миналия век спортни обувки, носени от поколението на нашите бащи. По онова време те са имали чисто утилитарен характер и никой не се е замислял за изтънчен дизайн – просто са били предназначени да бъдат удобни. Тежки, обемисти, обикновено бели или сиви, с дебела подметка и характерни комбинации от материали – за тях може да се каже много, но със сигурност не и че са стилни. И все пак всички ги носеха. Така че защо да не се върнем към тях десетилетия по-късно?

Преплитане на минало и бъдеще

Масивният силует на dad shoes, който отново се появи на масите на дизайнерите, обаче има чисто нов облик. Познатите елементи са съчетани с футуристични акценти и цветната страна на 80-те и 90-те години на миналия век. Именно заради това освен монохромни модели като Fila Disruptor, откриваме и многоцветни Puma Thunder или Nike Tekno. Тяхната пачуърк горна част напомня на семплите графики на първите компютърни игри. Масивните подметки все повече приличат на купести облаци, а контрастните комбинации от материали или TPU релефите потвърждават вдъхновението от фантастиката. Миналото и бъдещето се сливат и в технологиите, използвани за изработката на обувките. Най-добрите решения, използвани преди много години, се смесват със съвременни решения – всичко това означава, че dad shoes включват всички основни елементи на различните епохи.

Свобода на избор

Ако се чудиш защо dad shoes са толкова популярни, със сигурност най-важната причина е оригиналността им. Във времената, за които говорим, в модата е имало всичко, именно „грозните“ обувки са глътка свежест. Друг повод? Това е тенденция, която ти дава възможност да съчетаеш индивидуалния си стил благодарение на множеството варианти, които известните марки предлагат. И още – тенденцията на dad shoes е топ от няколко сезона, а най-популярните модели, които се вписват в тенденцията, вече са класика в жанра. Само ще споменем модели като Fila Disruptor, Ray Low или Nike Zoom 2k. Вероятно няма любител на стрийтуеъра, който да не е чувал за тези класически модели.

Носи ги, както си поискаш

Как да носиш dad shoes? Много хора, особено тези, които избират многоцветни версии на тенденцията, си задават този въпрос. Отговорът обаче е много прост – носи ги както си поискаш! Едноцветните модели, особено в сиво и бяло, се съчетават добре с почти всяко облекло – от дънки, панталони от плат, спортни екипи и клинове до рокли и поли, които дамите все по-често съчетават с масивни обувки. Несъвместимост в цветовете не е ограничение. Шарените маратонки в стил ugly могат да бъдат ясен акцент в едноцветна визия или да допълнят щур streetwear look. Благодарение на комфорта, който предлагат, те са идеални за ежедневно носене или за излизане в града. Носи ги както искаш и когато искаш. Нищо не те ограничава.