17.11.2023 | Ще прочетеш за 1 мин

Икони на спортната мода и стрийтуеъра. Опознай историята на топ марките

Nike, adidas, Converse и Vans са световни марки, които не се нуждаят от представяне на сникърхедовете. Въпреки това емблематичният Swoosh или прочутият мотив 3-stripes не са станали част от стрийтуеър вселената за 1 ден. Как са се развивали водещите градски марки? Опознай историята им!

Nike

Когато става дума за най-популярните марки за стрийтуеър, една от първите, които идват на ум, несъмнено е Nike. Нейната история започва през 1964 г., когато атлетът Фил Найт и неговият треньор Бил Бауърман решават да създадат фирма. Първоначално дуото разпространява обувки Onitsuka Tiger (сега Asics), но с разрастването на компанията решават да създават свои собствени маратонки. Един от първите новаторски модели, представени от Nike, са маратонките Waffle Trainer с вафлен грайфер. С течение на времето марката въвежда още новаторски решения, като например революционната система за амортизация Nike Air. Комбинацията от изискан дизайн и изпипана конструкция гарантира, че продуктите със Swoosh продължават да пленяват сърцата не само на любителите на стрийтуеъра.

Jordan

През 1894 г. марката Nike подписва договор с младия и талантлив баскетболист Майкъл Джордан. Така се ражда емблематична линия баскетболни обувки. Серията Air Jordan става много популярна не само на игрището, но и по градските улици. Това уникално сътрудничество проправи пътя за по-нататъшни колаборации с други известни спортисти. 

adidas

Компанията adidas е основана през 1924 г. в малкото германско градче Херцогенаурах. Адолф Даслер е запален по спорта и целта му е да създаде новаторски обувки, които да увеличат максимално спортния потенциал. Първоначално Ади Даслер проектира и твори в пералнята на майка си, а с течение на времето и с помощта на брат си обувките започват да набират популярност сред спортистите. Днес продуктите, украсени с емблематичното лого с трите ивици, се свързват не само с надеждни спортни серии, но и с топ стрийтуеър продукти.

Converse

Първият модел на Converse вижда бял свят през 1917 г. Първоначално обувките All-Star са предназначени за баскетбол. Пет години след пускането си на пазара марката Converse си партнира с легендарния баскетболист Чък Тейлър, който става лице на марката. През 60-те и 70-те години маратонките с логото със звезда започват да се носят не само от спортисти, но и от музикални звезди и други артисти.  Днес обувките Converse са неизменна част от стрийтуеър сетовете, а богатият избор от модели с разнообразен дизайн ти дава възможност да съчетаеш перфектно конкретния вариант с твоя стил и настроение.

Timberland

Историята на марката Timberland датира от 50-те години на XX в., когато Нейтън Шварц основава Abington Shoe Company. Първоначално марката се специализира в производството на обувки за фермери, но по-късно издръжливостта и здравината на обувките с логото с дърво са оценени и от строителни работници и дървосекачи. През 80-те години Timberland става още по-популярна, превръщайки се в улична марка и символ на градския стил. Техните емблематични „жълти боти“ стават популярни в средите на хип-хоп културата. През следващите години Timberland разширява асортимента си, като включва различни продукти, включително дрехи и аксесоари. Марката става известна със своята ангажираност към устойчивото развитие и околната среда.

Vans

Марка Vans е основана през 1966 г. от братята Пол Ван Дорен и Джеймс Ван Дорен в Калифорния, САЩ. Първоначално тя се специализира в производството на обувки за скейтборд. Освен любителите на скейтборда, към надеждните обувки Vans посягат и сърфистите и любителите на други екстремни спортове. През следващите години са представени нови модели – Authentic, Old Skool и Sk8-Hi, които се превръщат в най-добрите предложения на марката. Vans остава вярна на корените си, но нещо повече – марката се превръща в един от ключовите играчи в стрийтуеър вселената.

New Balance

New Balance е американска марка, основана през 1906 г. в Бостън. Първоначално фирмата се фокусира върху производството на ортопедични стелки и спортни обувки. Нейните основатели, Уилям Дж. Райли и Артър Хол, започват да създават продукти, които да подобрят комфорта и удобството на хората с проблеми със стъпалата. По-късно марката пуска на пазара своите оригинални спортни обувки. През 1960 г. компанията представя на света модела 320, който се превръща в знаков за марката. В продължение на години кецовете New Balance са ценени заради техния комфорт, издръжливост и изискан дизайн. Ето защо както любителите на спортния стил, така и почитателите на стрийтуеъра посягат към моделите с буквата „N“.