13.09.2023 | Ще прочетеш за 1 мин

Как сe почистват adidas Superstar?

Моделът Superstar е сред най-популярните на пазара. Емблематичният модел на adidas е създаден през 60-те години и въпреки, че е замислен като обувки за баскетбол, бързо се превръща в модна класика. Днес всички ги носят. Това е лесно, защото моделът се предлага в едва ли не всякакъв размер и цвят и има безброй специални версии, десени и принтове. Както виждаш, всеки ще открие нещо за себе си.

Любовта към тези обувки е причината все по-често да си задаваме въпроса – как да почистваме обувките adidas Superstar? Как те да ни служат възможно най-дълго? Нека обърнем внимание на няколко основи стъпки от поддръжката на този вид обувки. Ще ти покажем как с пет прости стъпки да удъжлиш живота на своите обувки Superstar.

Импрегнация след покупката

Най-вече не забравяй, че грижата за обувките започва още при покупката на обувките. Още преди да ги обуеш, те трябва да се импрегнират и това трябва да се повтаря от време навреме върху чисти обувки. Ако нямаш подходящ продукт, снабди се с импрегнатор, когато купуваш обувките. Защо? Той представлява комбинация от вещества, които предпазват от външни фактори и увеличават устойчивостта на вода и мръсотия. Обикновено има пулверизатор и е много лесен за използване. Това разбира се не е единственото, което трябва да направиш за обувките си. Поддръжката им се състои не само от почистване, но и от внимателно носене.

Повърхностно почистване на мръсотията

Ако новите ти обувки Superstar са много мръсни, трябва да започнеш от почистването на мръсотията от повърхността им. За да го направиш възможно най-добре, трябва да махнеш връзките. В зависимост от степента на замърсяване използвай четка или гъбичка (например за миене на съдове) и пяна за почистване или друго леко почистващо средство. След това деликатно премахни излишното количество почистващ препарат със суха гъбичка или парцал. Не забравяй да избереш подходящ препарат за материала, от който е изработена обувката. Обувките Superstar най-често са изработени от гладка кожа, която е здрава, но може лесно да се съсипе, ако я почистваш с прекалено силен почистващ препарат.

Полиране

Последната и най-приятна част от поддръжката е… полирането, т.е. придаването на блясък на обувките! Как да го направиш? Много просто. Малко след като намажеш с пастата, ги полирай с чета – най-добре такава с твърд косъм. Тя премахва излишното количество паста.

Благодарение на полирането, ефектът на пастата ще бъде по-траен и дори по-видим. Разбира се след това обувките ще изглеждат много по-добре. Когато свършим с това, можем отново да навържем връзките (естествено след като сме ги изпрали) и да се насладим на своите чистички маратонки Superstar!

Почистване на подметката и гумената мида

При почистването на подметката и гумената мида на пръстите обаче можеш да използваш по-силни препарати. Първоначалното почистване трябва да се справи с най-големите замърсявания, обаче перфорациите и деликатните вдлъбнатини по повърхността от бели бързо стават… черни. В такъв случай най-подходящо ще бъде млякото за почистване. Обаче внимавай! Сложи малко количество от него например върху стара четка за зъби и почисти добре като внимаваш препаратът да не замърси кожената лицева част (особено ако не е бяла). След това премахни остатъците от млякото и се наслади на белите гумени елементи!

Пастиране на лицевата част

Най-популярните модели маратонки Superstar имат бяла лицева част, разчупена с отличителните черни ивици отстрани. Най-добре използвай два вида паста – бяла и черна. Разнеси пастата с пръст (разбира се покрит с напр. текстилна кърпичка), така че да нанесеш пастата възможно най-прецизно. Естествено трябва да нанесеш препарата отделно върху белите и черните елементи. Остави обувката за няколко часа, така че препаратът да проникне в материала.