13.09.2023 | Ще прочетеш за 1 мин

Как да поддържаме и да се грижим за обувките, изработени от набук?

Мечтаеш за обувки от набук, но се притесняваш дали ще издържат дълго време в добро състояние? Или може би имаш обувки от набук и не знаеш как да ги чистиш без да ги съсипеш? Грижата за набуковата кожа наистина е предизвикателство, затова се зареди с търпение и подходящи препарати! Ще ти подскажем как да почистваш обувки от набук.

Какво е набукът – спецификация на материала

Набукът, велурът и лицевата кожа са най-често използваните материали в производство на различен вид обувки. Избират го както спортни, така и туристически марки като Timberland. И въпреки че много хора смятат, че набукът не е естествена материя, той представлява телешка или говежда кожа, обаче обработена по специфичен начин. Структурата на набука с релефен мъх много повече прилича на велура, отколкото на лицевата кожа, която е гладка и много лесна за почистване. Затова и да поддържаш чистотата на обувките от набук е истинско предизвикателство. Обаче не е невъзможно!

Как ефективно да почистваш обувки от набук?

Трябва да знаеш, че набукът не понася водата дори в по-голяма степен от лицевата кожа. В никакъв случай не може да се почиства с пълно потапяне нито с мокра кърпа както обувките от лицева кожа. Почистваме набука от замърсявания сухо и за да бъде ефективно имаме нужда от два аксесоара, които можем да си набавим в магазините за обувки. Най-напред имаме нужда от специална деликатна четка с мек косъм. Обаче при почистването най-важна е гумичката за набук, която работи също като обикновена гумичка за изтриване. Достатъчно е да изтриеш замърсените места на сухите обувки с гумичката. Ако нямаш специална гумичка, можеш да използваш и също толкова ефективния домашен начин с коричка хляб.

Как да изчистиш петна от сол от обувки от набук?

Обувките от набук се радват на все по-голяма популярност през есенно-зимния сезон. Вече си ги почистил от кал, обаче какво да направиш когато на лицевата част се появят неестетични петна от улична сол? Това не е невъзможно! Достатъчно е да намокриш кърпичка в много деликатен разтвор от вода с капка препарат за миене на съдове, а след това добре да изстискаш излишната вода. С такава леко влажна кърпичка избърши обувките там, където има зацапвания. И готово!

Каква ежедневна поддръжка е необходима на обувките от набук?

Структурата на набука изисква специфична поддръжка всеки ден, а не само когато обувките са мръсни. Затова трябва често да почистваш обувките със споменатата по-горе четка с мек косъм. По този начин ще запазиш техния красив и елегантен вид. Освен това е добре да импрегнираш набуковите обувки със специален предпазващ препарат под формата на спрей! Прави го често, по този начин ще предпазиш обувките от външните фактори и ще ти служат по-дълго!