13.09.2023 | Ще прочетеш за 1 мин

Как да почистваме текстилни обувки?

Грижата за обувките е задължителна!

Кецове, гуменки, еспадрили, маратонки с мрежа – нашите любими обувки за тренировки и за ежедневието са проветриви и изглеждат страхотно. Ярките цветове с лекота се вписват в пролетно-летните визии, а интересният принт често разчупва кежуал визията. Обаче как да ги запазим в страхотно състояние в продължение на няколко сезона? Ключът към успеха е… системната поддръжка и бързата реакция на всякакви зацапвания. Освен това е задължително начинът на почистване да е съобразен с материала! Не се притеснявай, това не е толкова трудно, колкото изглежда. Достатъчен ти е подходящ препарат, да познаваш материала, който ще почистваш и малко желание. Подсказваме как да чистиш текстилни обувки така, че да не ги развалиш, а дори да подобриш вида им!

Определи вида материя

Текстилните обувки всъщност не се различават толкова много помежду си. Тези, които са изработени от мрежичка са много деликатни и имат нужда от специални грижи. А тези от здраво платно, често наричано канвас, можеш да почистваш и с четка. Нека започнем отначало – това да определиш вида текстил е много важно за поддръжката. Прочети описанието на продукта, за да се увериш дали твоите кецове, гуменки или маратонки са изработени от платно, мрежичка, текстил или синтетика. Много производители посочват и препоръчителен начин за почистване, с който задължително трябва да се запознаеш. Така че ако се съмняваш как да чистиш текстилните си обувки, в началото провери дали марката не предоставя информация за това. Често на етикета има инфографика, която ще ти помогне в грижата за любимите обувки.

Как да почистваме летните текстилни обувки?

Текстилните спортни обувки, както и култовите еспадрили се радват на огромна популярност. Те се отличават с подметка от естествени материали, обикновено юта. Определено не се препоръчва прането им в пералня, както и потапянето им във вода. Обаче как да запазиш страхотния им вид? Често ги освежавай с дезодоранти за обувки и носи ниски чорапи от естествени материи. Ключово е да съобразяваш визията, с която ще ги носиш с… времето навън! Избягвай носенето на еспадрили при лошо време, когато има локви и времето не е подходящо за излежаване в парка. Ако на платното се появят зацапвания, премахни ги като търкаш петното с хавлиена кърпа и сапун. Ако почистваш еспадрилите си по този начин, те със сигурност ще ти служат в продължение на няколко сезона! В крайна сметка това е идеално предложение не само за един сезон.

Какво да избягваш?

При поддръжка на текстилни обувки има някои начини за почистване, които трябва да избягваш независимо дали става дума за платно, деликатна мрежичка или синтетика. Например? Най-вече не ги пери в пералнята! Защо? Това може само да ги повреди – високата температура може да разтвори лепилото, а продължителното накисване в голямо количество вода – да деформира първоначалната форма на обувката. Често след такова премеждие в пералнята и многократното подхвърляне на деликатната материя в барабана ѝ, идва време за сушене. Да излагаш обувките на пряка слънчева светлина или да ги сложиш върху радиатора също определено е грешка. Защо трябва да избягваш този начин на сушене на обувките? Защото слънчевите лъчи могат необратимо да променят цвета на любимите ти обувки. По тази причина текстилните обувки трябва да се почистват с помощта на влажна кърпа, а след това да се сушат на сенчесто място на стайна температура. Ако се грижиш така за обувките си, със сигурност ще им се радваш дълго време.