31.08.2023 | Ще прочетеш за 1 мин

Как да почистваме кожени обувки?

Най-важна е редовната грижа

Кожените обувки са класа сама по себе си – всеки сникърхед го знае! Тяхното качество и стил, вървящи ръка за ръка със здравината от десетилетия се ценят от всяко следващо поколение любители на градската мода (и не само от тях). Обаче за да могат любимите ти маратонки да изглеждат страхотно и да се справят с темптото ти, трябва да знаеш как да се погрижиш за тях. Основното в ежедневната поддръжка разбира се е почистването… а кожата има специални нужди. Опознай ги и се погрижи за обувките си, а те ще ти се отблагодарят с идеален вид в продължение на няколко сезона.

Видът материал

От какво да започнеш? Преди да потърсиш подходящ препарат в магазина или потърсиш съвет онлайн, най-напред разбери… какво носиш. Знае се не от днес, че не всички кожи са еднакви и различните видове материали имат различни изисквания и нужди. Така че как да разпознаеш от какъв са изработени твоите обувки? Най-много се отличават тези от лицева кожа – нейният блясък и гладкост са много специфични. Такива маратонки не обичат водата, но можеш понякога да ги почистваш с навлажнена кърпа и без да се притесняваш. Съвсем различен е случая с набука и подобния на него велур – тези материали абсолютно не признават влагата и освен това изискват често изчеткване, за да изглеждат добре винаги.

HELLY HANSEN THE FORESTER 10513708
ADIDAS ORIGINALS SUPERSTAR JUNIOR FU7713

Летни грижи

Това как трябва да почистваш обувките си зависи в голяма степен от вида зацапване, а той – от сезона. През пролетта и лятото най-честият проблем е прахът от улиците, който се наслагва върху маратонките. За такъв случай независимо от вида кожа, от който са изработени обувките ти, е необходима четка с гумен връх и мек косъм. С нейна помощ ще премахнеш повечето летни зацапвания. Четкането обаче трябва да бъде деликатно, особено при обувките от набук и велур, тъй като космите могат да започнат да падат като оставят след себе си неестетични петна. По подобен начин можеш да почистваш обувки от лицева кожа, въпреки че в техния случай ще е подходяща памучна кърпа, леко навлажнена с вода. Когато почистиш лицевата част, изчисти и подметката отстрани, особено ако е бяла, след което остави обувките да изсъхнат – най-добре на проветриво, тъмно място.

Зимна поддръжка

Краят на лятото и началото на есента са труден момент за нашите обувки. Забравяме за праха, но сега истинското предизвикателство са влагата и калните петна, както и солта, с която се посипват пътищата. Именно тя може да бъде много опасна за стилните маратонки! Солта реагира силно с кожата и необратимо унищожава обувките. Именно затова при почистването се препоръчва прецизност и подходяща техника. Както винаги започни от изчеткване на повърхността и премахване на калта, която е видима с просто око. Можеш да почистиш сникърсите от лицева кожа с кърпа, намокрена с разтвор от вода и деликатен измиващ препарат, например детски сапун.

EMPIRE ИМПРЕГНАТОР DIRT BLOCKER 34501110

При по-сериозните и упорити замърсявания най-подходящ ще бъде специален препарат, препоръчван от производителя – шампоан за коса или пяна. Такива продукти са най-подходящи за почистване на обувки от велур и набук – те почистват добре и са деликатни.

Осигури си предпазване!

Старата поговорка казва, че профилактиката е по-добра от лечението. Вярно е, че за кожените обувки може да се каже повече – направи профилактика, защото понякога за лечение може вече да е късно. Някои замърсявани, например от сол или кал с голямо количество пясък, могат да оставят неестетични петна или драскотини, които не са лесни за премахване, ако това въобще е възможно. За щастие можеш да се предпазиш от необратимо увреждане на любимите ти кожени маратонки. Как? Най-вече като често импрегнираш лицевата част. Добре подбраният препарат – за лицева кожа, велур или набук – ще предпази повърхността на обувката от замърсяване и влага. Пластът ще издържи известно време (според указанията на производителя), обаче за да имаш гаранция, че обувките винаги ще са в добро състояние, трябва да повтаряш това поне веднъж в седмицата. Задължително импрегнирай своите кожени маратонки в края на сезона, когато ги прибираш за следващия сезон. Благодарение на това, когато ги извадиш след няколко месеца, ще изглеждат като нови.