15.09.2023 | Ще прочетеш за 1 мин

Как да разпознаеш оригиналните обувки Dr. Martens?

Всеки сникърхед знае защо си заслужава да залагаш на оригинални продукти. Култовите обувки Dr. Martens не са изключение. Имитациите не отговарят на нашите ценности – защото от значение е да бъдем истински, искрени и да изпитваме страст към стрийтуеъра. Тук няма място за фейк! Но има и други по-практични причини. Имитациите няма да ни задоволят напълно – със сигурност са по-слаби, не толкова комфортни и бързо ще се повредят. Как да разпознаеш оригиналните мартенси? Ето няколко насоки, благодарение на които ще избегнеш разочарованието офлайн, както и онлайн.

Добро първо впечатление

Понякога имитациите се разпознават от пръв поглед. Дизайнерите на Dr. Martens се стараят по всички възможни начини моделите, които ни предлагат да отговарят на изключително високи стандарти. Така че ако в магазина забележиш, че обувките имат странна форма, надраскани са, имат петна от лепило, неравни шевове или стърчащи елементи, не рискувай. Това може да е менте! Оригиналните обувки Dr. Martens ще изглеждат добре от пръв поглед и освен това имат някои отличителни черти. Отличителният белег на предложенията на тази марка е жълтият шев, свързващ лицевата част и подметката. Създателите на първите мартенси неслучайно са избрали именно този цвят – залагат на него, точно защото се вижда. Цветът остава непроменен, затова ако видиш модели с други варианти, бъди внимателна. Шевът и какво още? Обърни обувките Dr. Martens и виж какво има на подметката. Там трябва да има плюс, името на марката и списък на веществата, на които са устойчиви.

Оригинални мартенси – ще ги познаеш по детайлите

Некоректните производители прилагат много трикове, за да ни измамят. Един от най-честите е промяната на логото. Логото Dr. Martens е много известно, обаче за да си сигурна че е автентично, провери отново дали няма някакви промени по него. Важно е след „dr” да има точка – липсата ѝ не е недоглеждане, а манипулация. Шрифтът и цветът също са от значение. Всичко е както трябва? Тогава обърни внимание и на други детайли. Разгледай вътрешността на обувките и провери дали са изработени толкова добре колко изглеждат отвън. Върху подметката от вътрешната страна също трябва да има лого на марката и надпис (Made in England или Air Crusioned Sole), а на езика – щампа с размера, материалите и мястото на производство. Важното е данните да са същите като на лепенката върху кутията. Какво още може да те изненада? Оригиналните обувки Dr. Martens имат специфична примка със запомнящ се надпис. Той не е случаен – шрифтът е същият като почерка на съсъздателя на марката Бил Григс. Затова когато пазаруваш погледни в интернет и сравни снимката с модела, който е пред очите ти. Обърни внимание и на подметката. Тя трябва да бъде пружинираща и еластична, както и да има характерните вдлъбнатини в два цвята. За да си по-сигурна, можеш да напишеш серийния номер на обувката в търсачката и да провериш дали тази разцветка съществува. Ако и тук няма нищо подозрително, можеш спокойно да купиш обувките. Те със сигурност са оригинални!

Онлайн или офлайн? Пазарувай както ти харесва!

А ако решиш да пазаруваш обувки по интернет? Go ahead – дори и онлайн можеш да отличиш имитациите и да не им се хванеш. Можеш да научиш много от страницата на продавача. Данните за контакт трябва да са посочени на видно място и да са пълни. Продуктът също трябва да се вижда добре. Снимките с ниско качество, които не можеш да увеличиш или ако го направиш се превръщат в огромни пиксели, могат да са сигнал, че продавачът се опитва да прикрие нещо. Цветът също трябва да събужда твоята бдителност. Не позволявай да те убедят, че това е лимитирана серия или нещо специално – по-добре провери дали има такъв модел. Оригиналните мартенси са с изключително високо качество и това личи в цената им. И въпреки че понякога има намаления, то значителната разлика между това, което предлага производителят и това, което иска продавачът, трябва да привлече вниманието ти. Ако досега всичко е наред – има такъв модел, той е на добра цена, продавачът не крие нищо, поръчай ги. За по-сигурно след като получиш пратката, не я отваряй веднага, а внимателно огледай кутията. Оригиналните мартенси трябва да са опаковани в здрава картонена кутия с автентично лого на марката, както и с лепенка с всички данни. Нищо не те съмнява? В такъв случай се наслади и планираш страхотни визии – имаш оригинални обувки Dr. Martens.