14.09.2023 | Ще прочетеш за 1 мин

Как да различим оригинални обувки Nike и ментета?

  • За да избегнеш покупката на имитации, проверявай каталожния номер и кутията, увери се, че дадена разцветка се предлага, а материалите и технологиите отговарят на тези, за които пише производителят.
  • Старай се да купуваш от проверени, лицензирани физически и онлайн магазини.
  • Най-често се имитират моделите Nike to Air Max 90, Air Force 1 и Roshe Run.

Въобще не ни идва наум, че съзнателно решаваш да избереш неоригинални обувки. Това си е срамно. Обаче във времената, когато продуктите, произведени на други континенти се предлагат едва ли не веднага, търговията с евтини, най-вече азиатски имитации на известни марки процъфтява! Можем да станем жертва на измама и несъзнателно да дадем пари за нещо, което не си заслужава. Имитаторите най-често избират най-известните модели ексклузивни чанти или спортни обувки. Имитациите на обувки Nike попадат във втората категория. Какво да направиш, за да не ти пробутат менте? Кои са моделите на марката със Swoosh, които най-често са жертва на измамниците?

Никога не забравяй това!

Ето някои правила, които никога не трябва да забравяш – независимо от това какъв модел обувки си избрал. Разгледай – възможно е тези съвети да са ти достатъчни, за да избегнеш решение, за което ще съжаляваш!

1. Каталожен номер

Т.е. девет цифри на вътрешния етикет на обувката и на кутията. Провери на официалната страница на Nike какъв е номерът на даден модел и го сравни с номера на своя чифт. Съвпадението на номерата не е гаранция, че обувките са оригинални, но определено го прави по-вероятно.

2. Цвят, украса

Имитациите често са в различен нюанс от оригиналните модели. Случват се и ментета в цветове, в които… оригиналът не се предлага. При някои модели Nike дава възможност за персонализация, обаче екзотичните съчетания трябва да те поставят нащрек. Същото важи и за странните аксесоари, които имитират лимитирана серия – не позволявай да те преметнат, най-напред провери дали производителят предлага такива!

3. Кутия

Да правиш разлика между кутиите е игра за твърдите фенове на маратонките (дали обаче те рискуват да купят имитация?). Най-вече трябва да знаеш как изглежда оригинала. И да обръщаш внимание на детайлите – качеството на картона, печата, логото.

4. Материали и изработка

Имитациите обикновено са изработени от по-лошо качество материали. Освен това не са снабдени с технологиите, приложени в оригинала. Можеш да очакваш амортизация, която не амортизира, мрежичка, която не пропуска въздуха и за капак… ужасна изработка!

5. Място на пазаруване

Разбира се, за да избегнеш неприятните емоции, си купи обувки от официален дистрибутор или във фирмен магазин. Не забравяй, че обувките, които ще пътуват до теб 3 седмици от Китай, най-вероятно няма да са оригинални. Същото важи и за тези, чиято цена е подозрително ниска.