21.09.2023 | Ще прочетеш за 1 мин

Как се почистват черни маратонки?

Практически съвети за любителите на маратонки

Маратонки, гуменки или боти? Изборът на модел е първата дилема, втората винаги е цветът. Не можеш да избереш? Заложи на класиката! Черните обувки ще подхождат на всеки стил и сет, а и са лесни за поддръжка, стига да знаеш няколко правила, разбира се. Какво трябва да имаш предвид, така че чисто черният модел да е винаги… черен. Ето нашите съвети!

Теглото на материала

Когато се заемеш с почистването, преди всичко трябва да се увериш от какво са направени обувките ти. Горната част, изработена от естествена кожа, има съвсем различни нужди от тази, изработена от велур, а това, което ще се отрази добре на леките летни маратонки от плат, няма да е съвсем подходящо за обувките за фитнес от синтетика. Това е особено важно да се има предвид при модели, които са изработени от няколко различни компонента, като кожа и велур. В такава ситуация е най-добре да ги почистваш на части, според нуждите на всеки елемент. Понякога проблем може да бъде и подметката – гумените подметки обикновено са доста устойчиви, но ако са изработени от омекотяваща пяна (като adidas NMD), трябва да внимаваш.

Добри съвети?

В интернет има много съвети за това как да почистваш черни обувки. За съжаление не на всички „експерти“ може да се вярва – някои съвети са не само неефективни, но дори могат да увредят обувките ти! Най-напред, забрави всички съвети за пране на обувки в пералня. Не се доверявай на информацията, че деликатната програма на пералнята няма да повреди горната част на обувките ти – това е мит. Най-безопасният начин за почистване на обувки от плат е на ръка, като се използват специални продукти или шампоани, препоръчани от производителя. Важно е обаче да провериш дали има вариант, предназначен за черни обувки. Когато тестваш нов продукт, първо нанеси малко количество на незабележимо място, за да видиш как действа. Бъди внимателен!

Мръсотия, прах и кал

Не по-малко важен е, разбира се, видът на замърсяването. Независимо от материала, прахът често се утаява върху черните обувки и се вижда отдалеч. Ето защо редовното почистване е особено важно. В повечето магазини за обувки можеш да купиш четки с мек косъм, които са подходящи за повечето материали. Най-важното обаче е да ги използваш внимателно – особено за обувки от набук и мрежа. По-упоритите петна, като например петна от влага и сол, за съжаление трябва да се отстранят в мокро състояние. Най-добрият начин за това е с мека памучна кърпа, напоена с разтвор от вода и деликатен сапун или специален шампоан за обувки. И в този случай трябва да го правиш внимателно. Силното, енергично търкане може да повреди непоправимо горната част или да остави грозни ивици върху черната повърхност. Особено при обувките от набук, не забравяй след почистването да почистиш обувките по посока на косъмчетата по повърхността. Напълни почистените обувки с намачкани вестници или хартиени кърпи и ги остави да съхнат на проветриво, сенчесто място, далеч от прозорци и силни източници на топлина.