20.09.2023 | Ще прочетеш за 1 мин

Crazy 90’s are back! Най-модерните модели маратонки в неонови цветове

Тенденцията, вдъхновена от ретрото, е в разгара си и няма признаци да приключи скоро. Добре ли е това? Разбира се, че да! Последните десетилетия са пълни със страхотни модели, които ни вдъхновяват и дори без особени промени намират своето място в съвременните визии. Всъщност в търсенето на това, което е на мода въпреки че годините минават, само едно нещо се е променило – обектът на интерес. Източникът, от който черпим – ние като сникърхедове, но и производителите на обувките и дрехите, които избираме. След вълната от любов към шарените дрехи от 80-те години на миналия век, е време да преминем към следващото десетилетие. Фенове на стрийтуеъра – crazy 90’s are back!

Тенденция на неоновите цветове

Радост, енергия, страст… и пълна липса на правила – можеш ли да си представиш нещо по-добро за почитателите на градската мода? 90-те години са истински извор на вдъхновение за любителите на уличния стил. Направо е учудващо, че започваме да се интересуваме от тях едва сега! Деним навсякъде и смелото съчетание от елегантност, гръндж вдъхновения днес отново са на мода, което напълно съответства на идеята за стрийтуеъра. От всички тенденции през този период, една се откроява – и това е цветът. Деветдесетте години бяха ярки, с диско блясък дори в ежедневните визии, примесен с тъмнина и пънк бунт, точно както светлината и тъмнината в изключително популярната тогава диско топка. Нищо не улавя духа на времето по-добре от неоновите цветове. Някои хора ги намират за дразнещи, особено когато се използват прекомерно, но именно тяхната енергия и характер са квинтесенция на лудите 90-те години – диско, смели, безкомпромисни Не след дълго трендсетърите, последвани от стилистите и дизайнерите, видяха потенциала на неона и го поканиха отново в съвременните визии. Градските трендсетъри също вече се влюбиха в тях – особено на маратонки. Марки като Nike, adidas, Fila и New Balance са известни с това, че следят модните тенденции и реагират на нововъзникващите и, разбира се, с неизменно страхотен стил. Стрийтуеърът иска неонови обувки? Стрийтуеърът ще ги получи!

Неонов total look

Ярките и енергични цветове са страхотен начин за изключителна визия – особено ако ги носим от глава до пети. Най-големите играчи на пазара на обувки и спортни облекла знаят това много добре, затова с удоволствие ни представят неонова цялостна визия на любимите ни маратонки. Например? Nike M2K Tekno, при който монотонността на бялата горна част е разчупена с елементи в розови и жълти нюанси. Този модел е двойно стилен не само заради цветовете, но и заради самия профил, с постоянно присъстващата тенденция на dad shoes. Стилно попадение! Също толкова зашеметяващи са и Nike Air Max 98. Едни от най-разпознаваемите маратонки в света също впечатляват с неонови цветове и по-конкретно със съчетанието от ярко червено и синьо. Ако говорим за истинските звезди на стрийтуеър визията, емблематичните Nike Air Force 1 ’07 в ултрамарин също заслужават внимание – цветът привлича вниманието отдалеч. Класиката в модерен, енергичен вариант е начинът да се създаде наистина страхотна визия. А ако си авантюристично настроен (сникърхедовете не се колебаят да експериментират!), то тенденциите от 90-те години са точно за теб – заложи и на щурите AF1 в лимонов цвят с блестящо лого. Те са истинско намигване към диско блясъка отпреди десетилетия, който днес посрещаме с носталгия. Кой от нас не би искал да се върне назад във времето? Завръщане към миналото предлага и adidas – и по-точно моделът Falcon – едни от най-популярните маратонки през последните сезони. Те са в духа на тенденцията ugly shoes и са изключително модерни, а неоновите елементи върху бялата горна част са ясна препратка към лудите 90-те години.

Ретро и модерност

Едно от проявленията на модата да се търси стилистично вдъхновение в тенденциите от миналото е популярността на dad shoes. Здраво изработените маратонки, които изглеждат сякаш са излезли от гардероба на татко (откъдето идва и името им), безспорно господстват по улиците на големи и малки градове и са популярни както сред жените, така и сред феновете на стрийтуеъра. Наред с тази тенденция обаче съществува и друга, не по-малко силна – тенденцията към минимализъм и вдъхновение от… футуризма или научнофантастичните филми. Леките обувки с почти ажурна конструкция могат да се видят по улиците почти толкова често, колкото и хищните ugly shoes.  Така че може ли неоновата тенденция да бъде адаптирана към тях? Разбира се, че може – и нещо повече, комбинацията е изключително стилна. adidas, която се стреми към точно такива дизайни, много добре го знае. Просто погледни модела Rivarly Low. Чисто бялата горна част, вдъхновена от баскетболната визия отпреди десетилетия, изглежда лека и модерна, но е разчупена с ярко жълто. Каква комбинация! Не по-малко интересни са и дизайни като adidas Stan Smith, дори и едноцветни Stan Smith, привличат вниманието с неоновата пета. Този модерен щрих ще те накара да почувстваш, че си в крак с тенденциите, но по своите правила! Чудесен избор биха били и New Balance MS 997 в нюанси, свързани със знамето на Швеция или Украйна. Енергичното жълто и ултрамарин са идеални за всеки сет и доказват, че си в крак с модата. Nike предлага и модели само с един детайл правят препратка към актуалната тенденция за ярки цветове. Маратонките Air Max Utempo например се отличават с характер. Едноцветната черна горна част е идеалният фон за неоновия Swoosh. Известната система за амортизация Air Sole, която може да се види през прозорчетата в подметката – също в най-модерните неонови цветове, разбира се – прави този модел достоен за внимание. В добрия дизайн няма случайности!

Енергия през всеки сезон

Играта с цветовете завладя стрийтуеъра и определено се превърна в нещо повече от забавление за един сезон. Всичко сочи, че тя ще бъде с нас още известно време, така че си струва да се подготвим. Неоновите цветове изглеждат страхотно през пролетта и лятото – а можеш да им се наслаждаваш и с по-леки обувки от дишащо платно. Канарено жълти Vans Old Skool или безсмъртните Converse Chuck Taylor All Star над глезена? И те са нещо, което всеки истински ловец на градски тенденции трябва да притежава. Но това не са всички предложения за обувки, вдъхновени от неоновите цветове, които властваха преди две десетилетия – има още много други. Какво означава това за нас? Разбира се, това, което е най-типично за стрийтуеъра – неограничени възможности за себеизразяване! Какво мислиш, сникърхед? Готов ли си да се впуснеш в пътешествие през времето? Посоката – лудите, неонови 90-те години!